Posodobljena navodila za bolnike z luskavico

  Razširjeni strokovni kolegij za dermatovenerologijo                                                                                                                                                        
  Prva objava 10.3.2020                                                                                                                                                                                                                               
  Posodobljeno 17.4.2020

  Navodila za bolnike z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila, za ukrepanje v okoliščinah, ko je možna okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2019

  Zaradi pomanjkanja izkušenj z novim koronavirusom, jasnih priporočil glede jemanja bioloških zdravil še ni. Podajamo splošna priporočila glede na trenutna znanja.

  1. Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vročina, kašelj, nahod).
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih je potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  1. Ob blagi virusni okužbi (npr. izcedek iz nosu, boleče žrelo, rahlo povišana temperatura) ni potrebno prekiniti zdravljenja z biološkim zdravilom, če niste bili v stiku z osebo, ki bi bila lahko vir okužbe z novim koronavirusom SARS-CoV-2019 in niste potovali v rizičnih področjih.
  2. Ob okužbi  dihal s povišano telesno temperaturo in oteženim dihanjem naslednje odmerke zdravila odložite, dokler se simptomi ne umirijo. 
  3. V primeru znakov okužbe dihal in  ob sumu na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2019, telefonsko kontaktirajte izbranega zdravnika za nadaljnja navodila glede diagnostike in zdravljenja. Potrebno je prekiniti zdravljenje z biološkim zdravilom.
  4. V primeru rizičnih dejavnikov za težji potek COVID bolezni: starost več kot 60 let, pridružena bolezen srca (srčno popuščanje, zvišan krvni tlak), bolezen pljuč, sladkorna bolezen, hujša bolezen ledvic ali jeter, debelost in kajenje,  se o nadaljnjem zdravljenju z biološkimi zdravili posvetujte z lečečim dermatologom, ki vam je predpisal biološko zdravilo.