Luskavica je kronična imunsko pogojena vnetna bolezen, ki prizadene okrog 1-3% svetovne populacije in je ena najpogostejših kožnih bolezni. Sprva se pokaže s pordelo luščečo kožo nato s srebrnimi luskami odmrlih kožnih celic, zadebeljenih plakov, kjer koli po telesu. Največkrat se pojavi na koži lasišča, komolcev, kolen, ledvenega ali križnega dela hrbtenice. Poznamo več pridruženih bolezni. Do 40% bolnikov razvije psoriatični artritis, lahko se pojavi metabolna bolezen, srčno-žilne bolezni, depresija, debelost in sladkorna bolezen. Luskavica se lahko pojavi v katerem koli življenjskem obdobju, najpogosteje med 20 in 40 letom starosti. Na pojav bolezni vplivajo genetski dejavniki in dejavniki okolja in sicer; okužbe, nekatera zdravila, mehanske poškodbe, alkohol, kajenje in stres.

Bolezen se pogosteje pojavlja tam, kjer ima bolezen diagnosticirano že en od družinskih članov. Luskavica je kronična bolezen, kar pomeni, da bolnike spremlja skozi vsa življenjska obdobja. Bolezen se lahko skozi življenje bolnika pojavi v blagi ali zmerno do hudi obliki, lahko je tudi v remisiji, vendar je na žalost ne moremo pozdraviti. Luskavico spremlja srbež, bolečina in vidne kožne spremembe, kar lahko privede do stigmatizacije in socialne izolacije. Bolečina, ki jo prinaša bolezen lahko močno ovira tudi vsakodnevne aktivnosti in tako zelo poslabša kakovost življenja bolnikov.

Pred vami je knjiga PSORIAZA LUSKAVICA, ki je bila izdana ob 40 letnici Društva psoriatikov Slovenije – ogledate si jo lahko preko vgrajenega bralnika.