Prehlad in gripa, ki sta že sama po sebi neprijetna, predstavljata za bolnike s psoriazo in psoriatičnim artritisom še več nevšečnosti. Težava se pojavi predvsem zaradi imunosupresivnih zdravil, kot so biološka, ki lahko povečajo nevarnost sezonskih obolenj. V določenih primerih je v primeru gripe tudi potrebno prekiniti zdravljenje z biološkimi zdravili.

V obdobjih z več obolenj lahko pride do okužbe z bakterijami in te bakterije velikokrat poslabšajo stanje psoriaze. V primeru okužbe, imunski sistem pospeši svoje delovanje, ker pa deluje na širokem področju, lahko tudi poudari izbruhe simptomov psoriaze.

Vendar se je gripi možno izogniti z zdravim življenjem in z nekaj previdnostnih ukrepov.

Eden izmed najbolj učinkovitih ukrepov za izogibanje bakterij je sprotno umivanje rok. Ob kihanju, kašljanju in uporabljanju javnih površin, na katerih se zbirajo bakterije, so roke prva točka našega telesa, ki pride v stik s temi škodljivimi delci. Tako imamo sami možnost preprečiti veliko nalezljivih bolezni z rednim umivanjem rok. Pred tem pa se izogibamo dotikanja očes, nosu in ust, kjer je večja možnost za okužbo.

Za izogib gripe se je prav tako dobro cepiti. Vendar se je v primeru dvomov glede hkratnega učinkovanja in možnih stranskih učinkov pri psoriazi potrebno posvetovati z zdravnikom, še posebej ob zdravljenju z biološkimi zdravili.

Ob jemanju več zdravil, še posebej v primeru dodatne bolezni kot je gripa, je potrebno paziti na součinkovanje in stranske učinke več zdravil hkrati. Bolnikom s psoriazo se včasih priporoča uporaba antibiotikov prej kot pri ostalih bolnikih za namene preprečitve nastanka hujše oblike bolezni. V takem primeru zdravnik priporoča prekinitev zdravljenja z biološkimi zdravili.

Če se nam ne uspe izogniti prehladu in gripi, ter zbolimo, je prvi korak, ki ga moramo narediti ta, da poskrbimo za zadostno količino počitka in da spijemo dovolj tekočine, predvsem tople tekočine kot je čaj ali juha. Za preprečitev nadaljnjih okužb si priskrbimo razkuževalec rok in ga redno uporabljamo. Ob sebi tudi imamo zadostno količino robčkov. Za lajšanje blažjih simptomov obiščemo lekarno, v primeru hujših simptomov pa obiščemo zdravnika. Obisk zdravnika je še posebej priporočen za otroke, nosečnice, starejše ljudi in tiste s šibkejšim imunskim sistemom, saj ima le pravočasni začetek zdravljenja najboljše učinke.

Imunski sistem si krepimo tudi z zdravim slogom življenja, ki obsega redno razgibavanja, zdravo prehrano z veliko vitaminov, čim manj alkohola, izogibanje stresu in zadostno količino spanja.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri: