• Bolnikom s kroničnimi imunsko pogojenimi vnetnimi boleznimi, kamor sodi tudi luskavica, svetujemo, da se cepijo z mRNA cepivi, kamor sodijo trenutno v Sloveniji uporabljena cepiva proti COVID-19, ki so zanje varna.
  • Bolnikom z luskavico, ki se zdravijo z biološkimi zdravili svetujemo, da se cepijo z mRNA cepivi proti COVID-19 in ob tem nadaljujejo zdravljenje z biološkimi zdravili v predpisanih odmerkih in časovnih intervalih, brez zamika ali prekinitve redno načrtovanega odmerka glede na datum cepljenja.
  • Bolnikom z luskavico, ki se zdravijo z metotreksatom svetujemo, da 14 dni pred načrtovanim cepljenjem prekinejo zdravljenje z metotreksatom. Ker je za optimalen odgovor na cepljenje potreben drugi odmerek cepiva, ki sledi prvemu čez 21 dni svetujemo, da bolnik nadaljuje zdravljenje z metotreksatom šele po prejetju drugega odmerka cepiva.
  • Pri ljudeh, ki jemljejo imunosupresivna zdravila, ki zmanjšajo delovanje imunskega sistema, bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša, vendar je cepljenje kljub temu priporočljivo.

prim. mag. Pij Bogomir Marko, dr. med. spec. dermatovenerologije

X