Zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo, obvladovanjem stresa in dovolj kvalitetnega spanja, je dokazan in pomemben dejavnik pri zmanjševanju pojavnosti in izraženosti tako luskavice kot bolezni, ki se pogosto pojavijo ob njej, predvsem srčno-žilnih in možgansko-žilnih bolezni, metabolnem sindromu vključno s sladkorno boleznijo, kronični črevesni bolezni, rakavih obolenj in drugih imunsko pogojenih bolezni. Darja Ambrožič, dr.med.

Preberi več …

Zdravje in telesne aktivnosti so med seboj tesno povezane. Zdravje se danes opredeljuje tudi kot splošno vrednoto in vir za produktivno ter kakovostno življenje posameznika in skupnosti kot celote. V življenju se premikamo s koraki in ne skoki, tako je tudi prav. Za vsak korak si je potrebno vzeti čas, ne glede na področje. Ali gre za službo, posel, obliko športne aktivnosti ali nekaj drugega, premikamo se s koraki. Človeško telo je narejeno za gibanje in cilj je z gibanjem nahraniti človeško telo. Ko pridemo do telesnih aktivnosti je vselej pomembno, da smo dosledni in se naučimo, da na začetku ne hitimo in lahko skozi proces vadbe dodajamo. Pomembno je narediti dobre temelje, s katerimi kasneje lažje napredujemo. Vaje, ki bodo v nadaljevanju predstavljene so primerne za začetnike in tudi za vse, ki ste redno aktivni. Vse kar potrebujete je, da si vzamete čas, se primerno in udobno oblečete in že ste pripravljeni. Sebastijan Jagarinec, dipl. šp. tren.

Posnetki različnih vadb se nahajajo na naši spletni strani – https://drustvo-psoriatikov.si/telovadba/

Več video posnetkov najdete na Youtube kanalu Društva psoriatikov Slovenije – https://www.youtube.com/playlist?list=PLcp3pSGtPJmzCKm7P0pPN5d5ucBZZULWz