1. Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vročina, kašelj, nahod).
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih je potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

2. Bolnikom z luskavico, ki se zdravijo z biološkimi zdravili svetujemo, da se cepijo z mRNA ali vektorskimi cepivi proti COVID-19 in ob tem nadaljujejo zdravljenje z biološkimi zdravili v predpisanih odmerkih in časovnih intervalih, brez zamika ali prekinitve redno načrtovanega odmerka glede na datum cepljenja.

3. V primeru znakov okužbe dihal in ob sumu na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2019, telefonsko kontaktirajte izbranega zdravnika za nadaljnja navodila glede diagnostike in zdravljenja. Potrebno je prekiniti zdravljenje z biološkim zdravilom.

4. Ob potrjeni okužbi z novim koronavirusom SARS-CoV-2019 naslednje odmerke zdravila odložite za 20 dni in dokler se simptomi in znaki bolezni ne umirijo ter ste vsaj dva dni brez povišane telesne temperature brez uporabe zdravil za zniževanje telesne temperature.

5. V primeru rizičnih dejavnikov za težji potek COVID bolezni: starost več kot 60 let, pridružena bolezen srca (srčno popuščanje, zvišan krvni tlak), bolezen pljuč, sladkorna bolezen, hujša bolezen ledvic ali jeter, debelost in kajenje, se o nadaljnjem zdravljenju z biološkimi zdravili posvetujte z lečečim dermatologom, ki vam je predpisal biološko zdravilo.

prim. mag. Pij Bogomir Marko, dr. med.

Navodila za bolnike z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila