SPORT

Telesna aktivnost ima veliko več pozitivnih učinkov kot le izboljševanje zdravja na splošno. V primeru psoriaze, šport in telovadba velikokrat prispevata k izboljšanemu poteka bolezni z manj pogostimi simptomi.

Stranski učinki pomanjkanja telesne aktivnosti, kot je povečan indeks telesne teže, še dodatno prispevajo k večjemu tveganju za psoriazo. V povprečju so bolniki s psoriazo namreč za 7% težji kot tisti brez psoriaze. Debelost pa lahko prispeva k kroničnemu vnetju in to še bolj poslabša psoriazo. Ne samo da redna aktivnost pripomore k zmanjšanju odvečne telesne teže, ampak tudi zmanjšuje nivo proteina IL-6, ki vpliva na potek psoriaze. Drugi učinki razgibavanja so zmanjšanje srčnih tveganj in pa izboljšanje delovanja zdravil, ki imajo pri prekomerni teži zmanjšan učinek.

Pred začetkom intenzivnejših športov se je glede vrste športa in posameznih vadb dobro posvetovati z zdravnikom in upoštevati previdnostne ukrepe, ki se nanašajo na zdravstveno stanje, telesno gibljivost ali druge dejavnike.

To velja še toliko bolj v primeru psoriatičnega artritisa, saj ta bistveno omejuje nivo gibljivosti in povzroča bolečine. Zato se je potrebno držati napotkov zdravstvenih strokovnjakov, ki ocenijo posamezne vadbe glede na način izvedbe in stanje sklepov za boljšo telesno gibljivost ter izogibanje negativnih posledic. Dober nasvet za izogibibanje prekomernih bolečin pri telesnih aktivnostih za bolnike z psoriatičnim artritisom je razgibavanje v vodi. Pri tem pa je dobro biti pozoren na količino klora v bazenih, saj ta lahko draži kožo.

Sama vadba naj bo raznolika in se osredotoča na več mišic in različne dele telesa. Prav tako naj bo vadba čim bolj prilagojena vsakemu posamezniku za največji učinek in za vzdrževanje motivacije.

Ena nemška raziskava o vplivu športa na imunski sistem je potrdila, da šport pripomore k zaviranju vnetja. To omogočijo tako imenovane T-celice, ki se povečaj ob redni telesni aktivnosti. Bolj je telesna aktivnost intenzivna, več je teh celic, ki zavirajo vnetje.

Pri športu na soncu je potrebno poskrbeti za zadostno zaščito kože, saj sončne opekline le še poslabšajo že obstoječe stanje na koži. Nadaljnji dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri nekaterih vrstah športa, so pogostejši ali močnejši stiki delov telesa in kože z drugimi površinami. V teh primerih je potrebno uporabiti primerne ščitnike, da se preprečijo odrgnine, in nositi primerna ohlapna oblačila za zmanjševanje potenja. Pred bolj aktivnimi dejavnosti se lahko tudi nanese primerno mazilo.

Za dopolnitev aktivnega načina življenja tudi poskrbimo za zdravo prehrano, kar ima pozitiven učinek tako na telesno težo kot tudi na vneto kožo.

 

Pripravil in prevedel: Marko Pisnik

Viri: